“Креативни” работни бенефити се спорна тема. Како што се шират војните за талентираните, се по популарни стануваат и навиките за nap pods’ креветчињата за одмарање, модифицирани фрижидери за бочви пиво  и “земи го вашето куче на работа” со кои компаниите се обидуваат да ги придобијат.Но, за 10 години од сега, бесплатни закуски и пинг-понг маси ќе биде застарени. Со малку среќа, бенефитите што ќе ги заменат ќе бидат многу многу повредни. MONEY поразговара со голем број на  тренери за кариера и “футуристи” на работното место за согледување на придобивките за кои ќе зборуваме во 2028 година. Еве ја нивната листа. (благодарни сме што не ја содржи  пинг-понг масата)

Поевтин превоз (дома-работа и обратно).  Во трката за самоуправувачки автомобили, вработените ќе бидат вистински победници, предвидува Кетан Капур, извршен директор на платформата за вработување Mettl. “Неколку компании ќе поседуваат флота автомобили”, вели тој. “Тоа ќе биде баран што ќе ги одземе фрустрациите од возењето, нешто што им пречи на милиони патници секој ден.” Дали Елон Маш ќе се повлече или не, компаниите на иднината веројатно ќе инвестираат во некоја од програмите за споделување на автомобили, ослободувајќи ги работниците од стресовите при возење на сопствените автомобили, вели Дана Кејк, директор на операции на MyCorporation.com. “До 2028 година, повеќето вработени ќе ги отстранат трошоците што доаѓаат со сопствен автомобил за патувања. Работодавачите, особено кај големите корпорации, ќе се приспособат соодветно, создавајќи платени програми за споделување на автомобилите за да го добијат својот тим до и од канцеларијата. “

Универзален надоместок за студентски заем.

Само 4% од работодавачите нудат отплата на студентски кредит денес, според студијата од 2017 година од Друштвото за управување со човечки ресурси (SHRM). Но, тоа ќе се промени, според д-р. Кат Коен, тренер за кариера и основач на колеџот за советување при адвокатска компанија IvyWise. Истражувањето од непрофитната американска студентска помош, објавено минатата година, покажува дека речиси 90% од младите работници со студентски кредити ќе се обврзат на работа за пет години, ако компанијата помогне да се исплати школарината, забележува таа. Во ерата на рекорден промет на вработените, “распространетоста на овој бенефит веројатно ќе се зголеми”, вели Коен.

Новиот “Wellness”

Бидејќи “самогрижата” станува приоритет, компаниите ќе ги охрабрат работниците да користат малку повеќе ” време за себе ” во текот на работната недела, вели Сара Брофи, директор за дизајн на IA Interior Architects, која има дизајнирано работни простори за компании како American Airlines и Match.com.

“Обезбедување удобности на работното место што им го враќаат на вработените назад нивното слободно време надвор од канцеларијата, заземаат се поголем замав”, вели таа. “Имаме неколку клиенти кои на вработените им обезбедуваат берберски услуги и салони за нокти во самиот простор, за да им овозможат поквалитетно време за работите што сакаат да ги работат кога работниот ден е завршен”.

“Wellness”, уште еден клучен збор за активности како јога и медитација кои промовираат емоционално и физичко здравје, одамна е корпоративна точка за разговор. Но, со поздравувањата на сонце во конференциска сала не е добредојдено за секој, а работодавачите конечно се заинтересирани за Wellness центрите, вели Денис О’Мали, раководител на консултантски услуги за корпоративна велнес програма.

“Во една неодамнешна анкета за градежна компанија, откривме дека 100% од вработените уживаат во кампување”, вели таа. “Нашата препорака беше да донесеме нутриционист за да зборуваме за “Здрава исхрана при кампување”.

“Вработените сакаат да ги користат бенефитите и придобивките … но тие  сакаат нивните работодавчи да платат за тоа”.

Подобри  “Зелени Простори”

Компаниите кои инвестираат во отворени простори за луѓето да се сретнат со своите тимови, да јадат и да се мешаат по завршување на работата, имаат тенденција да имаат попродуктивна работна сила, покажуваат истражувањата.

Во иднина, овие простори ќе се развиваат за да се приспособат со побрз WI-Fi, мрежни места и кооперативни простори прилагодливи на временските услови, предвидува Бен Донски, заменик-претседател на Biederman Corporation за реконструкција, кој е специјализиран за надворешен дизајн за комерцијални, станбени и јавни простори.

“Наместо пасивни градини или стерилни пејзажи, ќе видите отворени области кои делуваат како вистински проширувања на канцелариите”, вели тој. “Употреба на овие простори во зима може да изгледа како мала група колеги кои спроведуваат тимски состанок околу запален оган. Компаниите кои ќе откријат како да ги користат овие простори преку целата година ќе помогнат да се стимулира креативното размислување кај вработените, без оглед на сезоната. “

Подобра заштеда (ако доволно се потрудите!)

Даг Дал, адвокат за бенефиции за вработените во Bass, Berry & Sims во Нешвил, предвидува дека плановите за пензиско штедење ќе вклучуваат програми за стимулација кои наградуваат добро финансиско однесување (т.е. плаќање на вашата кредитна картичка на време) со екстра профит или пензиски придонеси.

Овие подобности сеуште не се реализирани – во моментов има федерално правило кое забранува “уредување” на приемот на делење на профитот. Но “Mindset-oт се менуваат, и постои дури и одлука во очекување на IRS кои би дозволила придонесите на работодавечот ќе бидат условени со плаќање на студентскиот кредит на вработените”, вели тој. “Овие идеи можат значително да ги променат стимулациите и мотивите за заштеди во пензија”.

Различни видови грижа

“Второстепена” работа за голем број вработени е тоа што се грижат за родителите што стареат “, вели Рик Лаубер, автор на Упатството за успешен старател „The Successful Caregiver’s Guide“.

Некои компании почнаа да нудат бесплатни програми, работно сместување и временски услови за работниците кои се грижат за постар родител. Наскоро, предвидува Лаубер, повеќе компании ќе го следат примерот.

“Може да биде многу скапо и долготрајно да се  вработи и обучи нов персонал, вели Лаубер. “Платено отсуство за нега … придобивка и за работниот старател како и на компанијата”.

Извршниот тренер Дебра Бентон  прави и чекор понатаму. Во иднина, предвидува, бизнисите ќе понудат “буквални дневни центри за стари лица”. Како детска градинка, и овие програми ќе помогнат да постарите родители бидат зафатени и ќе ги научат на нови вештини. За разлика од центрите за дневен престој, тие ќе имаат корист од една генерација на “милениумците“ кои живееле дома до 34-годишна возраст  и ја враќаат поддршката од нивните родители”, вели таа.

Подобро ангажирање во заедницата

Компаниите сакаат да се фалат за своето филантропско оружје, но хуманитарната работа и волонтерските програми во кои најмногу се зачленети, можат да бидат микроменаџирани афери со мало учество на вработените.

Во иднина, сепак, заедницата спонзорирана од вработените, граѓанскиот и политичкиот ангажман ќе полета, вели консултантот на работното место Avery Blank.

“Пречките за политички ангажман и кампања вклучуваат немање пари за да се поддржите себеси или здравствено осигурување”, вели таа. “Новите бенефити на компаниите ќе им овозможи на вработените да имаат намален распоред, така што тие ќе можат да заработат пари и имаат време да се кандидираат и да ја водат кампањата. Тоа ќе биде уште една димензија на “рамнотежата помеѓу работата и животот”. “