Трендот “поинаква природа” е тренд на “растителен и биофиличен дизајн” кој го достигнува својот врв, точка во која “модерноста” на овој тренд оди подалеку и како таков приод станува трајно врежан во дизајнерската филозофија на културата, која полека се прифаќа како норма. Биофилниот дизајн, заедно со растенијата кои се дел од оваа филозофија, стана стандардна практика која ќе се пренесува на следните генерации како неопходност базирана на дизајнерски концепти како што се прозорци или скали во дизајнот на зградите.

Ако од пошироката заедница не беше толку прифатен и воспоставен во рамките на колективната културна свест, дизајнот на биофилија немаше да го доживее успехот кој го ужива денес. Сите објекти, од деловни згради и хотели до трговски центри, вклучуваат “зелени ѕидови”, растенија, дрвја или цвеќиња во нивната внатрешна или надворешна средина.

Вклучувањето на овој тренд во листата во 2019 година е повеќе од само прогласување на основната моќ на растенијата. Тоа е исто така доказ дека архитектонски и интериерни рамки, поврзани со дизајнот, продолжуваат да се развиваат на нови и фантастични начини. Ова е охрабрувачка ситуација за оние кои работат во деловни згради. Дизајнот на иднината конечно ги зема предвид потребите на оние кои работат во четири ѕидови во деловните објекти.

Трендот кој претпочита “зелен” дизајн на ентериерот, еволуираше од моден изглед до неопходност во економијата на дизајнот. Интерактивен вовед во дизајнот на биофилија ќе ви го претстави глобалниот експерт од областа на одржливата архитектура и дизајнот на ентериер, Oliver Heath. Соработката помеѓу Interface и Delight Office Solution Македонија ви го најавува доаѓањето на глобален експерт во областа на одржливата архитектура и внатрешниот дизајн, за што повеќе информации ќе имате наскоро.

Но, што е биофиличен дизајн? Во своето јадро, ја користи природата како архитектонска рамка, комбинирајќи природни примероци и форми со изградена, вештачка средина. Ова е направено со помош на специјална текстура, примероци, природно осветлување и растенија.

Карактеристики на трендот „ друга природа“:

– WELL certifikata

– Fitwel certifikata

– LEED certifikata

– живи , зелени ѕидови

– растенија

– природни материјали – користење на дрва и камења за создавање примероци слични на оние во природата

– природно осветлување

– топлина и високо квалитетен состав на вентилација

– визуелно поврзување со природата

Izvor: https://www.ambius.com/blog/office-design-trends-to-watch-out-for-in-2019/

Autor: Zack Sterkenberg

For a better day @ work!
Пријавете се на
Delightful News
и
дознајте ги најновите канцелариски
трендови и решенија

Билтен зачленување