Новата година е веќе по полн тек, па би сакале да ги споделиме со вас нашите предвидувања за можните трендови во дизајните за 2019. година.

Персонализирани работни средини

Delight Office Solution се држи до флексибилноста и добросостојбата на вработениот и понатаму да се главни фактори кои се земаат предвид кога во прашање е дизајнот на канцеларискиот простор. Поради сето тоа, персонализираниот простор и дизајн стануваат се попопуларни и во 2019. година. Вработените бараат работно опкружување кое може да ги задоволи нивните индивидуални потреби.

Комерцијалниот директор на компанијата Bruntwood, Andrewom Butterworthom  за темата персонализиран дизајн го кажува следното:

Не само што персонализираниот простор ќе ги инспирира и поттикне вработените на креативност, туку и ќе ја негува добросостојбата на секој поединец, стимулирајќи го нивниот ангажман и ќе им овозможи на компаниите да ги привлечат и задржат најталентираните кадри во своите гранки на индустријата.

Стаклени ѕидни прегради

Се почесто се среќаваме со барања за внатрешно уредување и канцелариски елементи кои ја бришат професионалната хиерархија помеѓу вработените на повисоки работни позиции со остатокот вработени. Нашиот партнер ДЕКО со минималистички и префинет дизајн овозможува прилагодување на преградите на сите типови простор:

Елементите како што се друштвените простори им овозможуваат на вработените од различни позиции да комуницираат на еднакви нивоа, а не да се заплашуваат со повикување на разговор во просториите на управниот одбор или во службените сали за состаноци. Оваа физичка транспарентност има потенцијал да развие потранспарентна работна култура во компанијата, како и подобра комуникација.

Вклучен дизајн на работното опкружување

Заедничките работни опкружувања ќе бидат главната тема на која ќе се концентрираме во текот на целата 2019. година. Магазинот Форбес го дефинираше поимот на заедничко опкружување како простор на “пристапност и искористување на производите” а тоа се однесува на универзален канцелариски дизајн со посебен фокус на елементите како што се:

А) различни физички способности

Б) различни ментални способности и ментално здравје

В) флуидност кога се во прашање полот, сексуалноста и индентитетот

Биофиличен дизајн и еколошка осветленост во канцеларијата

Добро е познато дека биофилијата е голем хит во уредувањето на ентериерот, а и нема никакви знаци дека тоа би се променило.

Во текот на 2019. Година, компаниите и понатаму ќе уживаат во бројните предности на вклопување на природните елементи како што се органските материјали, живи ѕидови, водни украси и природна светлина во своите ентериери.

Се поголемата популарност на биофилниот канцелариски дизајн го означува преминот кон еколошки прифатливи пракси на уредување на работното место. Меѓу најважните факти за убрзување на овој премин се превземените мерки за намалување на пластичните материјали во канцелариите и органичување на потрошеното количество хартија.

Компаниите кои водат услуги за редукција на потрошената хартија се одлично решение за вас доколку сакате да ја намалите потрошувачката на хартија за доброто на природата, како и за компаниската заштеда.

Опуштање, опоравување и рекреација

Воспоставување на здрава и продуктивна рамнотежа помеѓу професионалниот и приватниот живот е она околу кое се врти целиот процес на дизајнирање. Во текот на 2019. година ќе придонесеме за тоа  концентрирајќи се на воведување простор каде вработениот може да побегне, да се опорави и опуштено да размени неколку зборови со останатите колеги.

Примери како тоа да се овозможи вклучуваат:

А) приватни кабини за телефонирање

Б) наменски друштвени простории

В) работни кафетерии

Г) удобни места за седење

Д) воведување елементи од стамбениот дизајн во канцеларискиот ентериер

Извор: https://penkethgroup.com/knowledge-centre/office-interior-design-trends-2019/

Aвтор: Blogs, Knowledge Centre

For a better day @ work!
Пријавете се на
Delightful News
и
дознајте ги најновите канцелариски
трендови и решенија

Билтен зачленување