Столиците за лулање не потсетуваат на дома, на семејството и на удобноста, а не на деловното опкружување. Сепак, истражувањата откриле изненадувачки предности од лулањето во канцеларијата.

Delight ви го претставува столчето Coalesse Montara650 Rocker, нова интерпретација на добро познатиот облик кој е дизајниран да му овозможи на корисникот движење додека е во седечка положба во модерната канцеларија. Столиците за лулање имаат речиси универзална, емоционална позитивна поврзаност со релаксација и удобност и се совршени за одмор и опуштање.

Можеме ли да го вклучиме лулањето во однесувањето со кое вработените го елиминираат стресот на работното место?

Столиците за лулање не се нови во комерцијалниот и индустрискиот дизајн. Сепак, тие не беа широко распространети поради нивните традиционални улоги и поради фактот дека никој не ги проучувал во сегашни размери.

Меѓу првите истражувања од овој вид вреди да се спомене помалата студија која ја спроведе Coalesse на почетокот на 2017 година во соработка со Steelcase WorkSpace Futures Group. Освен резултатите кои ја потврдуваат позитивната симболика на лулањето само по себе, истражувачите беа изненадени од тоа што истражувањата покажаа дека лулањето има позитивен ефект врз меѓучовечките односи на работното место.

Културата на лулање на работното место

Компаниите кои во дизајнот на работното место вклопиле столици за лулање се сметаат за напредни затоа што разбираат колку удобноста е значајна за да ги одржуваме избалансирани работните денови.

Бидејќи тоа е добро познат и употребуван анти-стрес метод, изненадува тоа колку лулањето се уште е популарно во контекст на модерната ера на дизајнот на канцелариски простор. Истражувањата покажаа дека учесниците сметаат дека присуството на столици за лулање во работното опкружување е доказ за напредна компанија,онаа која се грижи за благосостојбата на своите вработени. Таквите компании се сметаат за иновативни, бидејќи тие разбираат колку удобноста е значајна за работни денови да бидат избалансирани.

Удобноста има 4 клучни димензии: физички, социјални, емоционални и когнитивни. Благосостојбата на вработените стана мултидисциплинарен домен и е на врвот на листата на приоритети во контекстот на креирање на работните средини. Во прилог на сите други барања со кои се соочуваме при дизајнирање на работната средина, исто така постои потреба да се препознае чувствителноста и удобноста на вработените.

Истражувањето спроведено од групата WorkSpace Futures покажа дека лулањето е во согласност со сите 4 димензии на удобност, особено кога столиците за лулање се дизајнирани за целосно релаксирано чувство, а не само да изгледаат убаво.

Нурнете се во удобноста

Лулањето е во согласност со сите 4 димензии на удобност: физички, социјални, когнитивни и емоционални.

Истражувањето WorkSpace Futures нагласува дека удобноста е многу повеќе од ергономија – таа се однесува на сеопфатното сетилно искуство. Исто така, се покажа дека 4те димензии на удобност можат да се активираат со лулање и дека тие можат да бидат од огромно значење за интерконекција на работниците во модерното време.

Едно од првите забелешки во ова истражување е дека, иако луѓето имаат многу позитивни асоцијации поврзани со лулањето и столиците за лулање, тие сметаат дека многу од столици се крути, а со тоа и непријатни. И старите и модерните столбови за лулање, и покрај тоа што се атрактивни, мора да ги исполнат високите очекувања на купувачот за да не ја намалат популарноста на лулањето. Со цел да се направат столиците за лулање што повеќе корисни, тие мора да ги исполнат следните три клучни критериуми за физичка удобност: тие мора да обезбедат добра поддршка за целото тело, да го охрабрат корисникот на правилно држење на телото и да создаде избалансирано движење за непречено и лесно лулање.

Добро е познато дека позитивните социјални односи помагаат да се изгради доверба и подлабоки односи кои се неопходни за соработка и заедничко решавање на сложени проблеми. Новонастанатиот аспект на социјалната удобност – присуството, развојот и зајакнувањето на овие позитивни односи – е еден од најважните елементи на доверба во модерната работна средина.

Когнитивната состојба на удобност се однесува на размислување и резонирање, и вклучува фактори кои можат позитивно да влијаат на способноста на една личност или група да останат фокусирани и продуктивни во подолг временски период. Денес, од вработените се бараат секојдневно сложено размислување. Тие во секој момент на внимание и свест синтетизираат комплексни информации и ги претвораат во значајна работа, која се нарекува состојба на проток.

Лулањето може да придонесе за поголема удобност на вработените, фокусирање едни на други и подготовка за деловните задачи. Поентата е да се минимизира одвлекувањето на вниманието, парадоксално, со додавање на движење во “тивок ритам“ во позадина. Овој концепт е дел од поширокиот план во кој е замислен новиот стол на Montara Rocker 650.

Конечниот резултат е задоволството на вработените – на лично и социјално ниво. Дознајте повеќе за целата колекција Montara650 во брошурата или испратете барање до Delight.

Извор: https://www.coalesse.com/insights/new-life-in-motion-the-comforts-of-rocking-in-the-age-of-work/

Автор: Coalesse

For a better day @ work!
Пријавете се на
Delightful News
и
дознајте ги најновите канцелариски
трендови и решенија

Билтен зачленување