Просторите во кои се комбинираат удобноста, функционалноста и емоционалното задоволство, можат да ги инспирираат луѓето да го дадат максимумот во компаниите, а со тоа да се зголеми продуктивноста, задоволство и ангажманот на вработените.

Ние ви нудиме неколку совети за подобрување на благосостојба на работното место.

1. “Замаглете“ ги линиите / Намалете ги границите

Просториите, кои се креирани со цел да се намали границата помеѓу работниот простор и домот, даваат удобна и комфорна околина во која луѓето се чувствуваат релаксирано и овозможува да размислуваат надвор од кутијата  (зададените граници – outside the box)

2.Oпуштете се

За да луѓето имаат удобност и работат комфорно, нозете не треба секогаш да им бидат на подот. Нивната продуктивност може да ја поддржат различните позиции за релаксација.

project-manager-meditating-on-desk

3.Дозволетеда се случи само од себе

Работата може да се извршува насекаде – неколку минути тука, неколку часа таму. Има многу начини да се завршат работите, но вистинскиот начин е да им дозволите на луѓето сами да го изберат местото и начинот на кој ќе работат.

4.Овозможете им интимност (осаменост) / Дозволете им да бидат сами

Кај поголемиот дел од луѓето во текот на работниот ден расположението се менува помеѓу интровертен и екстровертен начин. Просторите кои им овозможуваат на луѓето да пронајдат интимност, да размислуваат и да се оттргнат, ја поттикнуваат когнитивната и емоционална благосостојба.

5.Поттикнување на бегство – осамувањето

Нетрадиционалното “трето место” – надвор од канцеларијата или домот, им дава на луѓето нова енергија и оптимизам за постигнување на напредок, особено ако тие можат да сметаат на лесен пристап до електрична енергија, додека се таму.

6.Направете зона без електрична енергија

Просторот без конекција за Wi-Fi и приклучок за електрична енергија, ќе ги охрабри луѓето да пронајдат време за конверзација, размена на идеи и мислења, можност да прочитаат некоја книга или даги одморат очите.

7.Направете нов пат

Умствената работа е тешка и интензивна. Кратката пауза и промена од традиционалната работна средина и релаксирање во неформална зонаја поддржува удобноста и продуктивноста.

8.Биди расположен

Различните начини на работа, бараат различни средини. Некои материјали и бои ја стимулираат креативностa, а други размислувањето и спокојот.

9.Вклучете ја природата во работниот простор

Внесете благосостојба во канцеларијата, овозможувајќи им на луѓето да работат надвор. Свежиот воздух и природната светлина делуваат освежувачки. Докажано е дека работата на отворено или во близина на природна светлина ја подобрува креативноста, продуктивноста и ангажманот.

10.Креирај избори

Просторот кој една личност го користи за релаксација и одмор, друга може да го користи за завршување на одредени работни задачи. Широкиот спектар на простори во една компанија е неопходен за да се задоволат различните стилови и потребите во работата.

For a better day @ work!
Пријавете се на
Delightful News
и
дознајте ги најновите канцелариски
трендови и решенија

Билтен зачленување