Мултинационалните компании почнуваат да ја откриваат привлечноста на просторот за соработка како флексибилно канцелариско решение.

Иднината на работата се развива.Компаниите се стремат кон попаметно дизајнирање на работното место,кое може да обезбеди флексибилност за привлекување и задржување на таленти, но и да помогне да се зголеми продуктивноста. Дали просторите за соработка се решението што го бараат компаниите или се само балон кој се шири и наскоро ќе издиши ?

Влијанието на просторот за соработка во Хонг Конг ќе продолжи да расте во 2019 година,додека компаниите размислуваат за нови начини за управување со нивниот недвижен имот. Ова ја отвора вратата за провајдерите за соработка кои привлекуваат мултинационални компании во флексибилни и креативни простори. Недвижноста е типично втор најголем оперативен трошок за компанијата,со исклучок на платите на вработените. Провајдерите за соработка можат да понудат персонализирано канцелариско решение без претходни трошоци кои го поддржуваат принципот на предизвици базирани на работа.

Благодарение на првичната инвестиција потребна за воспоставување на постојан деловен простор,самовработените претприемачи и малите стартап фирми беа првите корисници на простор за соработка во Хонг Конг. Препознавајќи ја уникатната комбинација на заедницата, соработка и поголема трансакциска флексибилност, се појави растечка мултинационална база на клиенти. Просторите за соработката сега може да се пофали со голем број на корисници во различни индустрии, тренд кој очекуваме да го забрза движењето напред.

За многу компании, од клучно значење е да се биде во близина каде што има пристап до стартап и технолошки иноватори, елементи кои може да се најдат во “заедницата” во рамките на заедничкиот екосистем. Исто така, традиционалните тимови кои се движат секојдневно и на кои не им треба фиксно работно биро можат да работат на повеќе локации. Ваквите фирми се привлечени кон мрежата која овозможува мобилност низ градот.

Релативно нов во Хонг Конг, тренд на соработка започна со 560.000 квадратни метри на провајдери кои веќе се во оптек.

Годишно изнајмен простор,но сè уште не целосно опремен е 560.000 м2, додека во моментов се преговара за дополнителни 550.000 м2. Значајни институционални инвестиции помагаат да се води агресивна глобална експанзија и нови играчи на пазарот. Но, многу предизвици следат.

Неколку земјопоседници влегоа на пазарот, додека десетина други размислуваат за вклучување. Веќе утврдените провајдери вклучувајќи ги Sino Ocean Land, која го лансираше OK Space и Soho кој управува со 3Q. Swire Properties беше првиот главен земјопоседник во Хонг Конг кој го лансираше својот хибрид наречен Blueprint, кој започна со работа во декември 2014 година.Сопственикот неодамна објави нова верзија на заеднички,мултифункционален простор за настани,кој се наоѓа во нивните портфолија на Taikoo Place.Големото прашање е дали другите сопственици на земјиште во Хонг Конг ќе го следат овој потег – создавајќи директна конкуренција на провајдерите за просторите за соработка и намалување на нивната можност за избор на недвижен имот.

Бројот на слободниот канцелариски простори е мал во Хонг Конг, особено на островот Хонг Конг. Како резултат на тоа, провајдерите на просторот за соработка се соочуваат со силна конкуренција за големи простори,од страна на традиционалните компании, но исто така и едни од други. Очекуваме овој тренд да продолжи, со оглед на зголемената побарувачка во централните кругови.

Но, кога има потреба, ќе има начин да се надмине проблемот.На пример, naked Hub изнајмил 55.000 квадратни метри во зградата “Bonham Circusu”во Sheung Wan. Зградите за кои традиционалните доселеници сметаат дека се помалку атрактивни може да бидат идеални за соработка, бидејќи можат да понудат прифатливи цена за изнајмување, близината до транспортните мрежи и можност за надградба на зградата со инвеститорот. Од перспектива на сопственикот, привлечноста доаѓа од способноста да се обезбеди долгорочен закупец, а потоа да се зголеми вредноста на недвижниот имот со ревитализација. Со инкорпорирање на паметниот дизајн и партнерството со локалните бизниси, како што е Hong Kong Walls, невладина организација која создава можности за уметници, naked Hub создаде уникатна дестинација за иноватори во срцето на Sheung Wan.

Соработката во Хонг Конг некогаш беше видена како пополнување на празнините во зградите, но сè повеќе станува индикатор за тоа каде се движат компаниите кои размислуваат за напредок.

WeWork неодамна изнајми два спрата во Mapletree Bay Point во Kwun Tongu и има бројни даватели на овие услуги кои преговараат во источен Kowloonu. Во иднина, веројатно ќе видиме дека провајдерите за соработка ќе водат големи изнајмувачки локации, кои ќе понудат поголема флексибилност во дизајнот на канцеларијата и широк спектар на придобивки. Ова е област кај на поширока деловна заедница и е потребна за да одговори на зголемената побарувачка.

Корпоративните стратегии за недвижнини и портфолио сé повеќе ги разгледуваат начините за активирање и максимизирање на просторот и избегнување на големо влијание врз книговодството. Проширувањето на соработката може да игра значајна улога бидејќи компаниите имаат за цел да ги имплементираат новите работни стратегии и да се поврзат поблиску до иновативна заедница.

https://www.scmp.com/property/hong-kong-china/article/2121787/co-working-spaces-are-driving-change-office-market?platform=hootsuite

Michael Glancy

For a better day @ work!
Пријавете се на
Delightful News
и
дознајте ги најновите канцелариски
трендови и решенија

Билтен зачленување