Истраживме како да го препознаеме вистинското време и причините за започнување на целосна трансформација на работниот простор, и објавивме статија со совети за таа тема. Во оваа најава, исто така, сакаме да ги понудиме нашите стручни совети за тоа кога треба да почнете да размислувате за освежување на изгледот и следствено, за доживување на просторот.

Оваа промена вклучува фактори како:

  1. разновидност на бои
  2. ткаенини и завршни слоеви
  3. изгледот и конфигурацијата на просторот
  4. манифестација на сопствениот производ
  5. модерен канцелариски мебел

Благодарение на долгогодишното искуство со различни клиенти, заклучивме дека е време да се реновира вашата работна област кога сакате да …

  1. Привлечете нови, но да ги задржите и старите вработени

Ова е особено важно кога зборуваме за нови вработени бидејќи  визуелното доживување на просторот ќе биде првото што ќе го доживеат кога ќе пристигнат во вашата компанија. Сепак, естетиката на просторот е тесно поврзана со “вибрациите” и со културата, кои се од круцијална важност кога станува збор за привлекување и задржување на квалитетен персонал. На пример, ако сакате да поттикнувате разновидност, слободна комуникација и споделување на идеи, ќе имате многу предности од отворена канцеларија со широк спектар на различни работни поставувања.

  1. Оставете силен прв впечаток

Визуелното доживување на просторот е исто така важно ако клиентите и другите надворешни соработници дојдат до вашиот простор, а вие сакате да оставите силен прв впечаток што ќе се остане во нивно сеќавање. Затоа е најочигледно дека местото каде што треба да започнете со реновирање е рецепцискиот дел. Флексибилната работна станица Movida, е со адаптивен дизајн, составена од само неколку компоненти. Пред се е пристапна и лесна за асимилација со способноста за споделување и обезбедување на приватноста. Размислете за боите, мебелот и начинот на кој ќе можете да покажете кој сте и што правите.

Прикладен стол за било која работа, која ја извршувате:

: https://www.delightoffice.mk/m/steelcase-mk/канцелариски-бироа/movida-4/

3.Поефикасно прикажување на идентитетот на вашиот производ

Оставањето на  силен прв впечаток, подразбира постигнување идентитетот на вашиот производ ефективно да се пренесе на  секој кој ќе влезе во просторот.

Ова може да се постигне со стратешко планирање на просторна конфигурација, со користење на различни бои, додавање на технологија и мебел –  а сето тоа придонесува за изгледот на вашата канцеларија. Значи, ако мислите дека вашиот деловен простор во моментов не е во согласност со вашето искуство и идентитет на вашиот производ, речиси е сигурно дека треба да направите естетско преуредување.

  1. Експериментирајте со индустриските трендови

Друга од почестите причини поради кои луѓето решаваат да го реновираат деловен простор е експериментирање со нови трендови во дизајнерската индустрија. Еве ги трендовите за кои  предвидуваме дека ќе биде голем хит во текот на 2019 година:

а) зголемената популарност во воведувањето елементи на станбен дизајн во деловни простории

б) понатамошен развој на биофилички деловни простории

в) зголемување на популарноста на процесот на персонализација на бизнис просторот

  1. Инспирирање на новата култура на компанијата

Ние цврсто веруваме дека дизајнот на работниот простор е директно поврзан со однесувањето и ставовите на оние кои го користат. Затоа, со цел да се инспирира посакуваната култура на работното место, треба да се обезбеди соодветна работна средина. На пример, ако сметате дека комуникацијата, размената на идеи и соработката меѓу вработените е лоша, може да размислите за прераспределба на канцеларискиот мебел за да обезбедите специјализирани социјални простори и колаборативни простори. Идеално решение за просторна организација е новата колекција Steelcase Share It, која ја структурира отворената канцеларија на работни места, кои се наменети за интеракција, споделување и фокусирање. Со воведувањето на овие повеќенаменски работни простори, ќе имате покреативна и синергична култура на работа. Разгледајте ја Share It колекцијата на:

: https://www.delightoffice.mk/p/канцелариски-мебел/канцелариски-плакари/share-it-5/

  1. Поттикнување на придобивките од вработените

Боите, ткаенините и текстурите можат да имаат силно влијание врз менталната благосостојба и емоционалната состојба на луѓето. Затоа препорачуваме да го модернизирате вашиот деловен простор ако мислите дека боите и моделите што се користат во моментов може да имаат негативно влијание врз менталното здравје или среќата на вработените.

Елементи кои треба да се земат во предвид:

а) Црвеното може да го зголеми нивото на стрес, да го зголеми притисокот и да предизвика гнев

б) Жолтата се верува дека е позитивна и ја поттикнува креативноста и ангажирањето на вработените

в) Сина може да ги поттикне чувствата на доверба, смиреност и рамнотежа

г) Зелената боја на природата и може да делува смирувачки во стресна околина

Izvor: https://penkethgroup.com/knowledge-centre/update-look-office/

Autor: Blogs, Knowledge Centre

For a better day @ work!
Пријавете се на
Delightful News
и
дознајте ги најновите канцелариски
трендови и решенија

Билтен зачленување