Растечки трендови за поврзани работи места

Луѓето не се создадени да работат нон-стоп во мрежата на телефонски повици, состаноци и електронски пораки, под постојан блесок на флуоресцентни светла. За да им дадат на вработените малку ментална и физичка енергија што ја трошат на дневна основа, многу работодавци вклопуваат тивки соби во деловните простории – така што вработените можат да избегаат за кратко време во оаза на мир и осаменост и да закрепнат, особено во овие летни месеци.

Цел

Тивковите соби се дизајнирани да ги задоволат физичките и духовните потреби на вработените. Треба да биде повеќенаменски простор за ублажување на стресот и преоптоварување, медитација, читање итн.

Распоред

Со цел оваа соба да промовира внатрешен мир и тишина, распоредот на мебелот треба да биде отворен и уредно, така што чувствата на слободата во просторот се рефлектираат во умот. Мебелот треба да биде минимален и да биде лесен за движење, на пр. соодветни парчиња ќе бидат медитациски перници и мали, ниски маси. За едноставност и удобност тимот на Delight препорачува стол од колекцијата Massaud.

Размислувања

Постојат одредени детали кои треба да се земат предвид при приклучување на тивка просторија во деловните простории. Delight препорачува таквата соба да се наоѓа во центарот на просторијата за да биде достапна за сите вработени. Исто така, треба да биде звучно изолирана или одалечна од бучава на главната работната средина за да се отстранат сите пречки. Просторот треба да биде без јаки, флуоресцентни светла. Покрај тоа, не е неопходно да се украсуваат со уметнички дела или со светли бои. Тивката просторија мора да биде нежна, релаксирачка и неутрална.

Правила

Дефинирајте правилата за тивка просторија и бидете сигурни дека вработените ги разбираат. Иако упатствата ќе бидат приспособени на поединечни работни средини, тие треба да го вклучуваат следното: сите корисници треба да бидат тивки, освен ако соработниците учествуваат во планираната групна дискусија. Потоа, корисниците не треба да се вознемируваат едни со други – тоа значи дека нема храна, мобилен телефон, слушалки или компјутер. Оваа соба може да се користи за спиење и релаксација, но не може да се користи како изговор за да се избегне работата.

Извор: https://careertrend.com/quiet-room-work-5171.html

Aвтор: Oubria Tronshaw