Прво постоеле поединечни канцеларии. Потоа кабини и планови за отворен простор. Сега, постои “палета на места”.

Нови канцелариски дизајни доаѓаат непосредно до вас, со распоред чија цел е да се грижи за различни задачи со кои се сретнуваат современите работници. Со други зборови, тоа значи дека луѓето не седат само на едно место.

Делумно е рефлексна реакција – спротивставување кон начинот на размислување  каде „една големина одговара на сите“, со навидум залагање за канцеларии од отворен тип, во кои скржавите компании  ставаат се повеќе работници во се помалку и помалку простор. Таа идеја требаше да води кон соработка, но многу експерти се согласуваат дека честопати тоа отиде предалеку.  Резултатот е простор полн со начичкани маси околу кои се поставени столици што може само да предизвикаат депресија кај работникот, наместо да ја подобрат неговата продуктивност.

“Кога канцелариите од отворен тип се користи како генерички одговор за дизајнот на работниот простор, тоа е ужасно”, вели David Lathrop, истражувач во “Steelcase”, голем производител на канцелариски мебел.

Новиот модел на канцеларија е во голема мера отворен, но не целосно. Под ревидираното размислување, рушењето на ѕидовите за да се соберат луѓето е добро, но исто така се и “тимските простори” и стоечките маси, удобните софи и подвижните ѕидови.

Приватноста е исто така добра, особено за задачи кои бараат интензивна концентрација. Тоа не значи враќање во славните денови на приватните канцеларии, но тоа значи дека работниците имаат повеќе простор и повеќе места на кои им е загарантирана приватноста. Новите дизајни често вклучуваат “соби за изолација”, звучно изолирани телефонски кабини, па дури и салони каде што технологијата е забранета.

Потребни се  корекции на постојните модели. “Потребни се постојани промени во оваа област”, рече Frank Cuevas, кој работи на комплетно редизајнирање на IBM. Неговиот избор на зборови укажува на разбирање дека уредување на просторот  е приказна без крај.

“Тоа не е нешто за да речеме стоп, а потоа:” Ова е тоа “, рече тој

Корпорациите што го поставуваат новиот стандард не се млади компании од Силиконската долина, познати по бесплатна храна, тобогани и маси за фудбал на работа – или за безгрижно трошење, како на пример Apple, чие ново корпоративно маало чини 5 милијарди долари. Променувачите не се ни неконвенционални проекти кои се склони кон ексцентричност. На пример, новиот облакодер на кампусот Salesforce во Сан Франциско има области на секој кат за медитација, делумно инспириран од учењата на Thich Nhat Hanh, будистички монах.

Наместо претходно споменатите компании, зад новите норми во дизајнот на работниот простор е група на стабилни компании од широк спектар на индустрии. Иако многу трошат, тоа го прават систематски. Меѓу нив се  Microsoft, IBM и General Electric. Одредени иновации на работната површина може потекнуваат од Google или Фејсбук, но постарите мајстори ги комбинираат и усовршуваат за конвенционалниот бизнис.

“Овие идеи за работното место почнуваат да се усвојуваат во сите индустрии”, рече Arlyn Vogelmann, директор на Gensler, архитект и фирма за дизајн, чии клиенти ги вклучуваат Фејсбук и Г.Е.

Новите дизајни не се за изглед. Тие се обид да се прилагодат на ширењето на технологијата на дигитална ера во секоја индустрија. Просторот влијае на однесувањето, велат експертите, а целта на новите дизајни е да се забрза темпото на споделување идеи, донесување одлуки и креирање на нови производи. Тие исто така треба да се жалат на илјадници регрути, од кои на многумина им е  поудобно да работат во “Старбакс” отколку во традиционална канцеларија.

Новиот модел ги избегнува заедничките догми на работниот живот: Секој добива канцеларија, или секој добива дел од коцката, или секој добива седиште на заедничка работна маса. Разновидноста на просторот, велат експертите, е  многу продуктивна, а новиот концепт се нарекува “дизајн на работно место базирано на активност”, прилагодувајќи ги просториите за видот на извршената работа.

Географијата на канцеларијата е важна и може да биде клучен менаџерски лост за зголемување на комуникацијата и вкрстеното развивање на идеите “, рече Кристофер Лиу, асистент професор на Ротман школата за менаџмент на Универзитетот во Торонто.

Една од најпознатите трансформации се случува во Microsoft поради природата на работата. Компанијата се сретна со нов бран на технологија. Имено, пазарот се смени, и наместо преземање софтвер на поединечни компјутери и работи со код, кој исто така се продава како еден од производите, денес се стартува софтверот и ние само треба да го ажурираме онлајн. За да останат конкурентни, “Мајкрософт” требаше да прифати побрзо темпо.

“Треба да работите поупорно”, вели Мајкл Форд, директор на “Мајкрософт” за глобални недвижнини. “Секако треба да се промениме.”

Со децении, компанијата, со седиште надвор од Сиетл, ги смести своите софтверски инженери во затворени канцеларии, мислејќи дека приватноста им помогна на вработените да се фокусираат додека пишуваат компјутерски код. Но, во 2010 година, Мајкрософт започна со тестирање на отворени дизајни со една четвртина од подот, а потоа се прошири. Од 2014 година, отвори 10 реновирани згради без канцеларии, вклучувајќи четири оваа година.

“Мајкрософт”, рече г-дин Форд, има пристап и тест за учење. Заклучил, на пример, дека нејзините рани дизајни биле со премногу отворен план, со 16 до 24 инженери во тимски простори. Инженерите ги пронашле тие простори бучни и деконцентрирачки, и  тоа придонело за пад на концентрацијата. Преголемата отвореност може да предизвика работниците да “направат желка”, велат научниците, да се повлечат кон себе и да комуницираат со помалку колеги, на пример, да ставаат слушалки секој ден.

Денес има повеќе приватни простории, простории за екипи кои имаат капацитет за само 8 до 12 инженери. “Тоа е златната средина на Microsoft” рече господинот Форд.

Компанијата верува дека ваквиот пристап функционира. Azure софтверот на Мајкрософт стана популарен во последните неколку години и цената на акциите на компанијата е зголемена.    Г-дин Форд рече дека околу 20% од работните места биле надградени во кампусот на “Мајкрософт” во Редмонд, како и областа околу него. Тој вели дека во следните пет години, процентот на обновени локации ќе достигне 80%.

Тој вели дека канцелариите нема да исчезнат целосно, туку ќе бидат резервирани главно за луѓе кои редовно спроведуваат доверливи разговори, како што се адвокатите и извршните директори.

Компаниите кои решаваат да го реновираат работниот простор често доаѓаат со бројни истражувања во дизајнот, како и благосостојбата и продуктивноста на работниците. Истражувањето спроведено од Универзитетот во Орегон покажа дека изложеноста на сончева светлина како и прекрасните пејзажи на природата е поврзана со приближно 6% помалку време на боледување. Истражувањето спроведено од Крег Најт, британски организациски психолог, покажа дека “овластените канцеларии” – каде што на работниците им е дозволено да работат самостојно – може да ја зголемат продуктивноста во когнитивните задачи за 25% или повеќе.

И на Харвард Т.Х. Chan School of Public Health, научниците открија дека добро проветрени канцеларии може значително да ја подобрат способноста на лицето да изврши тешки задачи како што е развивање на стратегија или реагирање при криза.

Но, компаниите исто така можат да заштедат пари, користејќи помалку простор отколку конвенционалните канцеларии.

Работниот простор сега изнесува околу 150 квадратни метри по лице, што е намалување од 225 квадратни метри во 2010 година, проценува Тим Венибл, постар потпретседател за истражување на CoreNet Global, комерцијална асоцијација за недвижен имот. Но, хибридниот дизајн штеди помалку од целосно отворени дизајни, кои обично имаат поставувања на работната површина и во кои количината на просторот може да се намали до 60 квадратни метри по работник.

Може да има огромна вредност за луѓето кои доаѓаат заедно, но вистинската причина што многу корпорации ги прифаќаат заедничките маси за седење е поради тоа што финансиски се потрошиле “, рече г-дин Lathrop of Steelcase.

Друг начин е да ги натера луѓето да работат од дома,  сега веќе тренд во корпоративна Америка. Но, тој тренд е обратен, бидејќи компаниите признаваат дека канцелариите можат да бидат креативни кластери.

IBM, на пример, неодамна врати 5000 вработени од домовите во канцелариите, иако еден од пет работници во Северна Америка сé уште работат од дома со полно работно време, соопшти компанијата.

Од 2014 година, IBM потроши 380 милиони долари за реновирање на своите работни простори во Соединетите Американски Држави, кои сега ги носат сите обележја на новиот хибриден дизајн – отворени простори, ѕидови од табла, без канцеларии, работни бироа за седење и стоење, конференциски канцеларии и  телефонски кабини.
IBM, рече г-дин Cuevas, потпретседател за стратегија и операции за недвижнини, им нуди на вработените до 10 различни конфигурации на просторот. Во јануари, компанијата исто така го преработила своето седиште во Армонк, Н.Ј., кај високи извршни директори кои дрвените обликувани канцелариски простори ги замениле за помали, со стаклени прегради.

Додека Г.Е. директорите чекаат новото седиште на компанијата да биде изградено во Бостон, тие работат во привремени канцеларии во близина, дизајнирани според новите принципи. Контрастот со затворените канцеларии и тивките ходници на стариот штаб во приградскиот Конектикат е запрепастувачки . Сега имаат отворени простори, бироа за седење или за стоење и нема места за паркирање. (Работниците се повикуваат да земат јавен превоз.)

Разговорите лице-в-лице ги заменија бесконечните допишувања преку е-пошта , па одлуките се носат побрзо, изјави Ен Клеј, потпретседател за развојот и операциите во Бостон. Сепак, отвореноста има свои граници. Понекогаш, таа признава, вие ќе побарате од колегите да бидат потивки. Се повеќе “тивките соби” се додаваат во новиот дизајн на штабот.

Консултантската група во Бостон, исто така, го усвои новиот дизајн, имајќи ги предвид двете цели: да ги поттикне луѓето да дојдат во канцеларија наместо да ја избегнуваат и да ги поттикнат повеќето “случајни судири” што би можеле да ги поттикнат работниците да споделуваат идеи и да градат односи.

Нивната стара Менхетен канцеларија е пример за традиционален канцелариски простор за едно, две или четири лица. “Многу врати, многу столбови, недостаток на места за дружење и појадување на работните маси”, рече Рос Лав, еден од партнерите во Њујорк.

Новиот простор, на западниот крај од Менхетен, е хибриден отворен простор за дизајн. Откако фирмата се пресели таму минатиот ноември, повеќето консултанти доаѓаат во канцеларија многу почесто отколку во старата зграда.

За мерење на неформални интеракции, Бостон Консалтинг ангажирал старт-ап фирми во новите области за анализа на работното место, Хуманис.  Тие ги следеле физичките движења на работниците, состаноците и моделите на меѓусебна комуникација.

Два теста беа спроведени на околу 100 вработени, пред и по овој потег. Во новиот простор, работниците поминаа дополнителни четири до пет часа неделно во кратки, непланирани интеракции. И тие потрошиле помалку време на формални состаноци.

Во анкетите, работниците на компанијата велат дека сега побрзо и подобро ја извршуваат својата работа во новиот простор. Но, г-дин Лав признава дека е тешко да се измери исплатливоста.

Тоа е како да се обидувате да го подобрите функционирањето на компјутерот “, рече тој. “После било каква обнова, би требало да сте во можност да направите многу повеќе од претходно “.

https://www.nytimes.com/2017/10/06/business/the-office-gets-remade-again.html

Steve Lohr

For a better day @ work!
Пријавете се на
Delightful News
и
дознајте ги најновите канцелариски
трендови и решенија

Билтен зачленување