Без оглед на видот на работната позиција која ја дизајнирате, исклучително е важно да се дизајнира стимулирачко опкружување за ангажирање на вработените. Кога работниците се чувствуваат корисни во своето работно место, тоа позитивно влијание врз нивната работна задача и задоволството од работата. Работникот е среќен да оди на работа секој ден, да ужива во работата што ја извршува, да се чувствува поврзана со своите колеги и генерално е горд на она што го прави за својот работодавач. Но, во извештајот на Steelcase Global Workplace, истражувањата покажаа дека само 13% од глобалните работници се високо ангажирани и многу задоволни на работа, додека 37% се или умерени или високо демотивирано.

Многу фактори влијаат на среќата на вработениот, но работната средина игра значајна улога во поттикнувањето на ангажираноста на вработените. Еден од наједноставните начини за подобрување на продуктивноста на вработените е стратешката употреба на бојата. Шарен канцелариски дизајн е полн со визуелен интерес и дури може да влијае на резултатот. Психологијата на бојата е суптилна, но е ефикасен начин за подобрување на продуктивноста на вработените, а понекогаш само мал дел од бојата може да направи многу преку канцелариски мебел или додатоци.

Црвениот тепих

Никој не сака да се чувствува поврзан со едно место по цел ден, па затоа не е ни чудо што висококвалификуваните работници обично бараат можност да се движат и да ја менуваат позиции во текот на денот. За да поттикнете движење, додадете црвени детали. Црвеното е исклучително моќна, возбудлива боја за која е познато дека го поттикнува движењето и ја зголемува енергијата. Теписи, како што е прикажано на сликата, се одличен начин да додадете црвени тонови на работното место и, ако правилно се наредени, може дополнително да го зголемат движењето на вработените.

Канцелариск оаза

Способноста да се користи мобилната технологија на работа е од исклучително значење за подобрување на перформансите. Во извештајот за работното место на Global Workplace, 88% од високо-регрутирани работници изјавија дека можат да изберат каде да работат во канцеларијата врз основа на нивната задача.

Кога дизајнирате работно место каде работниците имаат ваква слобода на движење, размислете за употребата на одредени области за кои избирате бои. На пример, многу работници копнеат за повлекување на тивко, удобно место каде што можат да работат сами, кога навистина треба да се фокусираат. Бидејќи синото е поврзано со чувство на спокојство и докажано е дека ја стимулира концентрацијата, барајте начини да додадете сини тонови на тие простори.

Седиштата Hosu Lounge од понудата на Delight совршено функционираат во фокусни зони. Не само што се достапни во убава сина нијанса, туку со нивниот конвертабилен стил им овозможуваат на луѓето да работат најудобно.

Ретко кој, било кога работи сосема сам. Работниците мора да бидат способни да соработуваат едни со други, па затоа е исклучително важно да има заеднички простор кој овозможува фокусирање на задачата. 94% од вработените и задоволните работници велат дека нивната работна средина им овозможува да работат во тимови без пречки.

Кога луѓето работат како тим, тие често мора да планираат или генерираат идеите. Жолта и портокалова се поврзани со креативното размислување и енергијата, па додавањето нијанси на овие бои преку масите или столиците во колаборативните простори, како што е конференциската столица  Massaud, може да создаде искра на инспирација што ќе им помогне на работниците во пронаоѓање на нови и иновативни идеи.

Delight Office Solution