Работодавaчите штотуку почнаа да ги разбираат милениумците, а веќе има нова генерација вработени: членови на генерацијата Z. Како претстојната “iGeneration” ќе ја промени иднината на бизнисот? Со цел да се запознаеме со тоа како луѓето родени помеѓу средината на 1990-тите и средината на 2000-тите го доживуваат работното место, да разгледаме што прават институциите од високото образование.

Како актуелната војна за талент во корпоративниот свет, факултетот и универзитетските лидери ја водат  битката за регрутирање и зачувување на вредните студенти. Славните каталози кои покажуваат кампуси од соништата се клучните тактики. Сепак, лидерите изгледа дека почнуваат да сфаќаат дека искуството на факултетот е поважно од привлечните слики.

Додека членовите на генерацијата Z се запишуваат на последната студиска година, факултетите и универзитетите се обидуваат да им дадат инспиративно искуство и поддршка во практикувањето на едноставни стилови на учење, бидејќи генерацијата Z треба да биде генерација која некако ја пишува историјата.

Пристигнаа вистинските дигитални „домородци“

„Милениумците“ може се израснати со технологијата, но оваа “iGeneration” дури и не се сеќава на светот без интернет. Тие се навистина дигитални “домородци”, за кои поврзаноста не е нешто што треба да се постигне, туку нормална состојба на нештата.

Тие се независни и претприемнички поединци. Растејќи во време на економски, социјални и политички превирања, тие имаат тенденција да бидат помалку идеалистички, па дури и попрагматични од „милениумците“. И покрај тоа, тие исто така очекуваат некои погодности што во претходните генерации би биле сметани за привилегии.

Се чини дека тие се подготвени да работат самостојно за да обезбедат што сакаат. Една студија покажала дека речиси 70% од тинејџерската генерација Z се ангажирала во – на пример, давање инструкции од пијано или продажба на работи преку интернет. Во оваа категорија, само 12% од нив продолжуваат да се занимаваат со “традиционални тинејџерски работни места”, како келнери. Друго истражување покажа дека 42% од денешните тинејџери мислат дека ќе работат за себе еден ден – а тоа е драстично повеќе од само еден од десет, кои сега се навистина сопственици.

Генерацијата Z е исто така најразновидна генерација во историјата на САД, и тие се грижат за прашањата поврзани со животната средина, особено климатските промени и технологијата за чиста енергија.

Освен овие карактеристики, Gen Z исто така ќе има уште еден квалитет кој е тешко да се игнорира: тие се на пат да станат најголема група потрошувачи до 2020 година, тие веќе сега располагаат со милијарди како куповна моќ.

Па, што се случува на ниво на кампусот, и дали може да биде корисно дизајнерите на простор да бидат чекор понапред од оваа нова генерација на работни таленти?

Што лидерите на работното место можат и треба да ги научат

Дали некогаш сте погледнале низ низата кабини на факултетот? Најверојатно не сте. Многу современи кампуси се модерни, динамични простори кои никој нема да ги промени за конвенционално работно место. Зошто некој би го сакал тоа? Ќе презентираме 5 лекции кои лидерите мора да научат:

Дајте им можност да бидат среќни, односни можност за избор. Ако не сте веќе, време е да ги отфрлите старомодните поделби и единечни канцеларии кои “одговараат на сите”. Младите дипломци кои неодамна дипломирале не доаѓаат од места каде што треба да седат цел ден и немаат инспирација ако секоја соба е еднаква една на друга. Тие се навикнати на кампусот полн со интерактивни, технолошки опремени простори, и истите ќе ги бараат и на работа.

Повторно осмислете го физичкиот простор – вклучувајќи технологија. Искуствата за дигитално поврзување се витален дел на модерни домови во кампусот – истото мора да им ги овозможиме на работното место ако сакаме да ги задоволиме барањата на генерацијата која е „гладна“ за технологијата. На крајот, просечните 15 до 18-годишници, имаат најмалку седум уреди поврзани со интернет, а скоро три четвртини од истата возрасна група неодамна го прогласи брзиот Wi-Fi како најважен елемент во проценката на факултетот, што е поважно од храната. Тие пораснаа движејќи се во меѓупросторот помеѓу физичкото и дигиталното, и очекуваат такви услови каде и да работат.

Поткрепете ја иновативноста со различни простори за соработка. Едноличните згради лесно се забораваат кога зборуваме за дизајнот на кампусот, а денешните проекти често негуваат интеракција на различни оддели. Групната работа веќе не е единствена идеја зад факултетите за економија; интердисциплинарни програми, исто така, стануваат се попопуларни. Денешните студенти се “отворени” за да разменат идеи едни со други, било во најсовремената зграда за иновации или во социјален собир, како што е трпезарија, која најверојатно е подеднакво опремена со компјутерски приклучоци колку и со чинии.

Усвојување на оваа мантра: Здравствените погодности не се подарок, тие се права на секој поединец. За разлика од традиционалното работно место, повеќето колеџи се дизајнирани да го прошируваат видикот на студентите во текот на 24 часа. И во последно време, условите уште повеќе се подбрија, со воведување фитнес, внимателност и нутритивни понуди, од вежбање во помали простории во делови од кампусот за да им олеснат на учениците да останат во форма, инкорпорирање на додатоци како медитација соба и курсеви за здрави готвење. Тие, исто така, имаат за цел да го поддржат менталното здравје, нудејќи им полесен пристап до советување и безбедни места за да седнат и да разговараат како простори со камин. Кога Gen Z ќе дипломираат и ќе се вработи, тие ќе ги донесат со себе овие симпатични колегиумски сеќавања за доброто здравје и благосостојба – и ако едно работно место не може да го понуди тие погодности, едноставно ке продолжат понатаму се додека не го најдат тоа што го бараат.

Внимавајте на одржливоста и пристапноста. Многу членови на генерацијата Z ги ценат придобивките од зелените кампуси за животната средина, финансиите и социјализацијата. На пример, инвестирањето во неутрален кампус на јаглерод може да ги намали емисиите на јаглерод и да заштеди пари – што е само една од грижите на тинејџерите, кои растат гледајќи како нивниот студентски долг станува се поголем. И како најразлична генерација на студенти досега, тие ги почитуваат карактеристиките што го прават нивниот факултет достапен, отворен и безбеден за сите – на пример, рампи за инвалидски колички или апликации кои го олеснуваат наоѓањето на огромен кампус.

Во минатото, студентите ќе дипломираат и ќе влезат во светот на бизнисот, кој нивните родители им помогнале да го обликуваат. Малку по малку, низ годините и децениите,ќе им стават до знаење дека постојат.

Сепак, денешните промени на работното место се одвиваат многу побрзо, и постои добра причина за тоа. Кога лидерите можат да ги организираат областите што најдобро ги задоволуваат нивните тимови, тие всушност ја подобруваат продуктивноста и профитабилноста. Ако ги погледнеме денешните кампуси, јасно е дека бизнис лидерите се подготвени да им го дадат на новиот бран на млади таленти она што им треба: технички опремена и слободна средина. Зошто и вие да не се обидете? Новата генерација ќе ви биде благодарна!

https://workdesign.com/2018/08/what-workplaces-will-attract-gen-z/

Pushpa Gowda

For a better day @ work!
Пријавете се на
Delightful News
и
дознајте ги најновите канцелариски
трендови и решенија

Билтен зачленување