Лесно е да се мисли дека ќе биде едноставно да се избере новa канцеларискa столица. Но, вистинските канцелариски столици со висок квалитет ќе направат огромна разлика за вашата работна средина. Без разлика дали ви е потребен канцелариски стол за дома или за во канцеларија, со толку многу опции на располагање, изборот на совршена столица за задоволување на вашите потреби и буџет може да биде предизвик.

Значи, каква канцелариска столица ми е потребна?  Одговоривме на некои од вашите прашања, па кога ќе дојде време да ја купите вашата нова канцелариска столица, ќе бидете информирани и ќе знаете што ви треба.

Какви модели канцелариски столици постојат?

Канцелариските столици имаат долг пат на усовршување од стандардните столици со тркалца. Сега постојат столици за право седење и директорски столици за максимална удобност кои се одлична инвестиција за вас и вашиот бизнис.

Канцелариските столици доаѓаат во широк спектар на различни стилови. Еве некои од најчесто достапните:

Канцелариска столица на тркалца

Исто така  овие столици се познати како подвижни  или компјутерски столици и веројатно се првото нешто што ви доаѓа на ум кога размислувате за канцелариска столица.

Стандардните карактеристики на оваа столица вклучува тркалца и лифт механизам за прилагодување на височината за да ги задоволат вашите потреби. Меѓутоа, понапредните модели за на столчиња вклучуваат функции како што се прилагодливи потпирачи за раце, потпирачи за глава, прилагодливи наслони, лумбална поддршка и ергономски дизајнирано седиште.

Подвижните столчиња се погодни и за дома и за бизнис, достапни во широк спектар на материјали, од пластични столици со сунгерасти седишта, до ткаенина, мрежни и кожни тапацири. Овие столици се наменети за оператори кои трошат многу време пред компјутер. Задача на столици е да  обезбедат добра целодневна удобност за повеќето корисници се додека не избирате поквалитетни и ергономски дизајнирани столици.

Менаџерски столици

Менаџерските столици се големи, повеќе стилски и нудат поголема удобност отколку повеќето столчиња за работа поради нивната издолжена форма и поддршка.

Генерално, менаџерските столчиња нудат висинска прилагодливост, но не доаѓаат со потполно прилагодливи наслони, што значи дека тие се несоодветни за луѓето кои треба да работат на компјутер подолго време.

Дизајнерски столици

Овие столици се дизајнирани да изгледаат малку поинаку со нивниот едноставен, елегантен стил достапен во голем број бои и материјали за да одговараат на секоја околина.

Еден недостаток на овие канцелариски столчиња е дека удобноста понекогаш е намалена поради тоа што често се произведува од тврди материјали како пластика, мрежа, хром и кожа, така што тие немаат исти нивоа на подлога, поддршка или прилагодливост како и други канцелариски столици. Кај овие столици често парти изгледот е над функционалноста.

Овие столици се погодни за кратки работни сесии, но генерално нема да бидат доволно удобни за целодневна употреба. Тие се идеални за заеднички простории како соби за состаноци и области за разминување кои го подобруваат квалитетот на вашиот тековен работен простор.

Кои се предностите од купување на ергономска канцелариска столица ?

  1. Ергономски дизајнирана столица во ”служба” на човековото тело, притоа обезбедувајќи вистинска поддршка и подобрување на положбата со цел да се зголеми удобноста за време на продолженото работно време.

Бидејќи канцелариската столица има големо влијание во нашите животи, поважно од кога било досега е да ја одбереме онаа која ни овозможува максимална удобност.

Истакнуваме 3 од најдобрите придобивки во изборот на ергономска столица:

Зголемена продуктивност – седењето во неудобна столица може да предизвика болки во грбот при постојано движење со намера да се пронајде удобна седечка положба која може да влијае на вашата концентрација.

Ергономската канцелариска столица е обликувана според вашето тело при што ќе ви овозможи да бидете порелаксирани и да се концентрирате на вашата работа во пријатна седечка позиција.

  1. Подобро држење на телото и намалување на болката во грбот – Ако седнете на работната маса 8 часа на ден, тоа може да влијае на вашето држење на телото и наскоро ќе почне да личите на ѕвонарот на црквата во Нотр Дам!

Седењето во подгрбавена положба подолго време е голем напор за грбот на мускулите и лигаментите, а резултатот е сериозна болка во грбот. Едно добро одбрана канцелариска столица ќе му овозможи на вашето тело да се прилагоди на ергономскиот облик. Канцелариските столици  се дизајнирани да ја обезбедат потребна поддршка на грбот и да се прилагодат на било која телесна градба.

  1. Намалени здравствени ризици – поновите статии велат дека седењето е исто толку лошо за вас како пушењето и дека има слични опасни ефекти врз вашето тело. Лошата позиција на седење влијае на циркулацијата на крвта во телото, што може да доведе до згрутчување на крвта.

Инвестирањето во квалитетна канцелариска столица значи намалување на оптоварувањето на мускулите додека седите, а тоа ќе овозможи непречен циркулација на крвта во вашето тело.

For a better day @ work!
Пријавете се на
Delightful News
и
дознајте ги најновите канцелариски
трендови и решенија

Билтен зачленување