Новите производи овозможуваат креирање на прекрасни простори кои истовремено го исполнуваат критериумот за намалена бучава.

Акустичните панели и дизајнот на ентериери конечно се дружат едни со други. Премногу долго, одлуките за дизајнирање на проекти, без разлика дали во нови градби или реновирања, заборавија да го разгледаат влијанието врз “увото”. Акустичарите и добавувачите на производи известуваат дека голем дел од нивната работа се однесува на реновирање, со чести повици од корисниците да ја “поправат нивната акустика”. Сепак, ова е најлошото време да се обидеме да ги достигнеме целите за намалување на бучавата. Овие опциите ќе бидат поограничени и решенијата ќе бидат поскапи доколку акустиката не се предвиди за време на дизајнирањето  и изградбата.

Добри вести се дека градителите стануваат се посвесни за важноста на акустиката, а индустријата им овозможува на дизајнерите се повеќе опции за решавање на проблемот со акустиката.

Акустичните панели претходно се сметаа за погодни само за големи комерцијални простори, како аудиториуми и театри, базени и спортски комплекси, аеродроми и училишта. И со оглед на овие намени, големите квадратни или правоаголни форми кои беа општо достапни беа ефикасни – но не толку  убави на изглед, но сигурно беа  ефикасни.

Но,во денешно време се случуваат многу промени во акустиката на ентериерот  вклучувајќи 3 клучни тренда:

  1. Eнтериерите стануваат побучни

Трендовите во дизајнот во последните неколку години доведоа до зголемување на нивото на бучавата во секојдневните места каде што луѓето работат, се дружат и живеат. Отворените канцеларии ги отстраниле ѕидните бариери кои претходно биле користени за да се задржи бучавата. Рестораните најчесто ги заменуваат меките материјали за апсорпција како што се теписи и платно со рефлексивни дрвени предмети, бетон, стакло и метал. Дури и во модерениот дизајн на домот, има повеќе рефлектирачки површини  со пространства од сув ѕид и стакло.

  1. Се зголемува свеста за штетните влијанија на несаканите звуци

Разбирањето на влијанието на акустичното опкружување е сè повеќе присутно. Меѓународниот стандард на добри градежни работи, истакнува дека лошата акустика негативно влијае не само на удобноста, туку и на човечките тела, преку кардиоваскуларниот, ендокриниот, имунолошкиот и нервниот систем! На работа, организациите ги препознаваат трошоците за намалување на продуктивноста и благосостојбата, кои произлегуваат од бучавата. Во колаборативните средини, бучавата го попречува разговорот и удобноста.

  1. Понудата на акустични производи е поголема и попривлечна

Во текот на историјата, дизајнерите се секогаш фрустрирани со компромиси со кои мора да работат помеѓу звучни и убави ентериери. Во сите помали простории каде сега се потребни акустични промени, визуелното влијание на панелите станува уште поважно. Потребата за компромиси исто така се менува малку по малку, со воведување на нови производи и креативност на дизајнерите во развојот на акустичните инсталации.

Акустичните панели монтирани на ѕидови и / или тавани можат да ја направат разликата помеѓу неподнослива просторија и функционален, прекрасен простор.

Постојат неколку начини како да се направат звучните панели поубави, а да остане во согласност со визијата на дизајнот. Опциите за производот, размислувањата за поставеноста и сопствените креативни пристапи на дизајнерите можат да го подобрат дизајнот достигнувајќи  ја целта за намалување на бучавата.

steelcase furniture Elegant Pin by Bogusz Parzyszek on QIMS

Понуда на производи:

Вообичаено, два инчи широки акрилни плочки обвиени со ткаенина, и понатаму се препорачуваат и се користат во повеќето простории. Сепак, пазарот експлодира со алтернативи, а сега дизајнерските опции за акустични третмани се проширија и надвор од конвенционалните рамни површини и прави агли на тие цврсти панели.

Како што често се случува во дизајнот, Скандинавските земји се далеку пред другите. Многу возбудливи линии сега доаѓаат од Шведска и Финска, а иновацијата се прошири и на други земји, вклучувајќи ги Белгија, Италија итн.

Акустичните плочи се достапни во поголем број материјали, како што се филц, пена и меламин, како и во различни форми, од рамни до закривени, цилиндрични и од оние инспирирани од природата. Секој голем саем за внатрешен дизајн покажува дека воведува поубави алтернативни акустични производи, за ѕидни, плафонски и слободни апликации.

Постојат дури и акустично апсорборачки светлосни тела! Брзото онлајн пребарување како “украсни акустични плочи” – преку Google, Pinterest или Instagrama – покажува колку секторот се развива.

Размислувања на позицијата:

Акустичарите или добавувачите на производи може да ни дадат совети за потенцијалните канцелариски области кои се изложени на акустични удари. Таванските елементи можат да бидат висечки и шарени, визуелено интересни или беспрекорно вградени и со неутрални бои. Поставувањето на ѕидот обично е артистички, со долен раб околу нивото на очите, околу пет метри над подот.

Потоа, се разгледуваат дизајнерските решенија. Конвенционалните панели може да се исечат на речиси секоја големина и многу форми во рамките на мрежа од четири до осум метри,а потоа се наредени или групирани .

Некои од декоративните панели кои се нудат сега имаат уникатни монтажни можности кои овозможуваат лесно преуредување на ѕидот, за освежување на инсталацијата со менување на комбинациите на бои, па дури и целокупната форма и поставеност.

Дизајнерски можности

Во рамките на понудата на конвенционалните панели, голем број на ткаенини ја поддржуваат било која шема на бои. Текстурата на ткаенините се движат од убави ткаенини до груби материјали од јута. Буквално! Панелите во едно кафуле се завиткани со материјалот од торбите што се користеле за превезување на зрната кафе.

Денешните висококвалитетни процеси на дигитално принтање на ткаенини значат дека акустичните површини на панелот можат да станат “платно” на ѕидот со неверојатна фотографија, репродукција на уметност или да “носат” значајна порака. Во ресторанот може да се прикажат фотографии со атрактивни менија од ресторанот, за да се разбуди апетитот на нивните гости.

Еден од најновите производи ја користи основната форма на правоаголна акустична плоча и вади тридимензионална слика на површината – броеви и писма за играње, корпоративно лого за канцеларијата или апстрактно расцветување за домашна потреба.

Зголемувањето на свеста за потребата за добра акустична средина, заедно со поширок спектар на решенија, како и креативноста на дизајнот, доведуваат до повеќе простори кои се прекрасни и визуелно и акустично. Консултирајте се со професионалци за акустика во текот на фазата на дизајнирањето за да си обезбедите   интересни  проекти во секој поглед.