Како сопственик на фирма, ја знаете важноста на социјалните медиуми како начин да го поврзете вашиот бизнис и клиентите. Секогаш кога потенцијалните клиенти се во потрага по нов производ или услуга, тие имаат тенденција да ја започнат нивната потрага на социјалните медиуми, не само за да дознаат повеќе за вашиот бренд, но, исто така, да видат што кажале другите за вашиот бренд или бизнис.

Иако, се повеќе и повеќе компании креираат стратегии за социјалните медиуми во нивниот маркетинг, не секоја стратегија е ефикасна. Ако сакате да гарантирате ефикасна стратегија, ние имаме неколку тактики за маркетинг преку социјалните медиуми за брендовите кои дефинитивно треба да се искористат, како и тактики кои треба да се избегнуваат.

  1. Дознајте кој сте

Разберете го вашиот идентитет, идентитетот на вашиот бренд и гласот на оној што зборува на било која платформа на социјалните медиуми. Вие сте оние кои го знаат најдобро вашиот производ, производство, компанија или бренд. Кога се во можност да комуницираат, тоа е првото нешто што им го препорачуваме на клиентите, така што, без оглед на платформата што ја користите, луѓето имаат чувство кој зборува. Останатиот дел од тактиката се сведува на јазикот и конкретни работи што можете да направите за да додадете фраза на Twitter, Instagram или Facebook.

  1. Немојте да чекате

Не сакате да се најдете во ситуација да не знаете што е следно, или да одговарате на контроверзноста на начин кој не изгледа како да доаѓа од истата личност која го дизајнирала и обновила статусот или твитот. Можете да се најдете во голема неволја, ако кажете една многу интересна работа, но не можете да ја повторите. Друг проблем е ако она што го велите е спротивно на она што го правите во компанијата.

social-media-featured

  1. Разберете ја вашата публика

Важно е да ја препознаете вашата целна група. Што прават тие? Кога се на интернет? Со искусен експерт во социјалните медиуми, ќе бидете во можност да ги разбере овие работи. Разбирањето на вашите цели ќе ви овозможи да видите како вашите успеси и неуспеси се одразуваат – Социјалните медиуми ви овозможуваат да го видите тоа побрзо од која било друга платформа.

  1. Не правете претпоставки во врска со вашата публика

Грешка е да мислите дека вашата публика ќе дејствува на одреден начин, само затоа што мислите дека е така. Однесувајте се кон вашата публика како кон субјект, а не објект. Вашата работа на социјалните медиуми е дијалог, разговор помеѓу вас и поединецот.

Видете како вашата публика се менува. Дознајте повеќе за нив преку редовно комуницирање со вашиот тим за социјалните медиуми. Тие се првите луѓе кои може да ви помогнат да разберете што функционира, а што не – што е она што луѓето навистина ги интересира, а што не. Ова е начин брзо да дознаете како е прифатен вашиот бренд.

  1. Планирајте однапред

Освен ако сами не сте искусен стратег за социјалните медиуми, тогаш веројатно се исплатат енергијата и трошокот да се донесе некој кој е експерт. Ви треба некој кој е запознаен со оваа платформа, а кој ќе ви помогне да се измерат вашите цели. Имајќи предвид, дали вашиот тим е многу искусен или неискусен во тоа, добра стратегија ќе ви овозможи одлично извршување.

  1. Немојте да претпоставувате дека вашето присуство во социјалните медиуми значи дека знаете се за тоа

Имањето на приватен профил не е исто како и разбирање на обемот на она што Facebook рекламите и Twitter пораките можат да го направат. Бидејќи овие платформи постојано ги подобруваат и менуваат овие работи, да се има експерт на повик ќе ви заштеди многу главоболки во иднина. Помага да се има некој чија работа е да остане во чекор со она што се случува.

social-media-for-business

  1. Усвојте тест и научете ја методологијата

Počnite testiranje sa svojim strategom i medijskim timom. Stavite različite koncepte kako biste videli šta se dopada publici, a šta ne. Što više testirate ideju i vidite da li je hipoteza potvrđena od strane podataka publike – koje možete dobiti vrlo lako preko platform socijalnih medija – bićete u stanju da izgradite bolji koncept. Saznajte šta funkcioniše  i distancirajte se od stvari koje ne.

  1. Не се опуштајте

Вие сакате да бидете сигурни дека сте вклучени во креативен експеримент за комуницирање со други луѓе. Ако сум со моите пријатели и секој петок им ја раскажувам истата приказна одново и одново, нема уште долго време да имам пријатели со кои ќе излегувам во петок. Вие сакате да го задржите ангажманот и развојот на партнерства со релевантни заедници. Тие можат да ви помогнат да ги разберете широките потези на сите работи за кои се заинтересирани, што ќе ви помогне да го направите вашиот бренд интересен.

For a better day @ work!
Пријавете се на
Delightful News
и
дознајте ги најновите канцелариски
трендови и решенија

Билтен зачленување