Визија на Ињаки Лозано Елерс за иднината на канцеларијата.

Извор на фотографијата: Steelcase.com

Секој сака да знае каква е иднината и како ќе изгледа канцеларијата по пандемијата. 360 разговараше со неколку глобални лидери за иднината на канцеларијата. Ињаки Лозано Елерс, извршен директор на BICG, гледа промена кон повеќе социјално, еколошки и економски одржлив деловен екосистем. Кога станува збор за прашањето зошто одиме во канцеларија, неговиот одговор е јасен: Одиме во канцеларија од две причини – затоа што таму правиме некои активности подобро и поради искуството што го имаме во канцеларијата.

Многумина кои беа дел од огромен глобален експеримент „работа од дома“ го пропуштија основното човечко искуство за заедничка работа во физички простори специјално дизајнирани за поттикнување на креативноста, агилноста и иновативноста. Елерс сподели дека по скоро три децении набудување на развојот на работното место, постојат клучни причини зошто луѓето сè уште треба да одат во канцеларија.

На фотографијата е прикажано Steelcase LINC, Минхен.

Работа = што да работиш + кога + каде

360º: Како COVID ја смени вашата перспектива за иднината на вашиот бизнис и индустрија?

Ињаки Лозано Елерс:

Веќе 25 години го следиме развојот на работното место и како работиме во однос на времето, местото и структурата; пандемијата е „само“ уште еден чекор на патувањето. Забрзувањето ја смени играта; на глобално ниво и скоро синхронизирани, еволуиравме повеќе за три месеци отколку за 5 години. Ретко во историјата на човештвото гледаме нешто како пандемија. Сега е следната фаза  post- КОВИД ера. Но, сепак, сите аспекти што се појавуваат сега не се неочекувани.

Мислам дека нашата индустрија ќе напредува во позитивна насока. Луѓето и организациите сфатија колку е важно да се обрне внимание на начинот на кој работиме, како управуваме, како ја користиме технологијата и колку е важна корпоративната култура за нас. Сето ова ќе ни помогне да развиеме повеќе социјален, еколошки и економски одржлив деловен екосистем.

На фотографијата се прикажани производите на Steelcase Roam i Microsoft Surface Hub 25

Култура во новата канцеларија

360º: Кои трендови мислите дека се присутни и ќе го променат начинот на кој планирате да им служите на вашите клиенти?

ИЛЕ:

Распределбата на работата го положи испитот. На глобално ниво, сфативме дека вистинските граници се повеќе во нашите глави отколку во нашите процеси, технологии или активности што не можеме да ги извршуваме од далечина. Од друга страна, следното мерење на перформансите ќе се промени значително. Сите треба да го знаеме нашиот личен и тимски придонес кон деловните цели и култура.

За нас, новиот фокус е на тоа како да создадеме ново искуство со клиенти и вработени. Помалку традиционални ритуали лице в лице и попаметна рамнотежа на интегрирање на временски напори во одржливост ќе ни помогнат да дефинираме нови правила на игра.

 

„Одиме кон работен свет со помеки граници.

Ињаки Лозано Елерс, извршен директор во BICG

Што ни недостасува?

360º: Научивме многу работејќи од дома – зошто мислите дека сепак треба да одиме во канцеларија?

ИЛЕ:

Да се работи повремено од дома и од канцеларија отсекогаш била позитивна работна практика. Балансот помеѓу телекомуникациско работење и лице в лице беше и сè уште е рецепт за успешна работа и рамнотежа помеѓу деловниот и приватниот живот. За многумина од нас, одењето во канцеларија ќе остане значаен дел од нашиот работен век. Ќе бидеме повеќе свесни што да правиме, кога и каде, што ја одразува реалната вредност на нашата канцеларија.

Подобри причини да одите во канцеларија

360º: Која е улогата на физичкото работно место за вашиот бизнис и како тоа и помага на вашата организација да ги постигне своите цели?

ИЛЕ:

Во текот на последните децении, канцеларијата претрпе длабока метаморфоза: мигрирала од место дизајнирано главно за индивидуална работа во простор за соработка. Благодарение на технологијата, е-пошта, работа со документи или дури и присуство на состаноци може да се направи било каде, па зошто да одите во канцеларија?

Одговорот е експлицитен – перформансите и нашата човечка природа како социјални суштества. Поуспешни сме поради пристапот до подобри технологии и соодветни капацитети кои негуваат подобри резултати. Заедно учиме повеќе и побрзо со набудување и комуникација меѓу колегите. Или ја бараме потребната тишина што можеби не ја наоѓаме дома или на друго место. Уште поважно, ние сакаме да искусиме каде е нашето место; одиме во канцеларијата за да се сретнеме и разговараме со колегите, да се мотивираме и инспирираме и да уживаме во дополнителната предност на компанијата.

 

 

 

 

Ињаки Лозано Елерс е директор на меѓународната консултантска компанија BICG, која се занимава со иновативни начини на работа.

Извор: Steelcase.com