Досега, вработените низ целиот свет поминаа неколку недели работејќи од дома. За некои канцелариски работници, овие недели на социјално растојание може да се протегаат со месеци. Речиси секој мораше да се прилагоди на нови барања, нови одвлекувања и на ново работно опкружување.
Без разлика дали ви се допаѓа или не, ова е време на задолжително, но привремено – работа од дома.

Прилагодување на работа од дома

Иако работењето од дома во овие услови е помалку од идеално, ситуацијата ги изнесе на виделина еластичноста, креативноста и прилагодливоста на луѓето.
Работниците, по потреба, развиваат нови работни облици и работни рутини, додека наоѓаат нови начини да ги испланираат своите денови – можеби станувајќи многу рано за да се сретнат со колегите преку Интернет во други временски зони или да одвојат време во средината на работниот ден за да се дружат со членови на семејството кои исто така остануваат дома поради работа или училиште.

Вработените кои работат од дома, исто така експериментираат со нови простори и позиции во кои можат да ги извршуваат своите работни задачи. Всушност, многу од оние што работат од дома наоѓаат дополнителна вредност кога седат надвор од вообичаената работна средина, додека други се чувствуваат поудобно да се движат од едно до друго место според потребите на задачата – на пример, може да учествуваат на конференциски повици и на состаноци преку интернет зад вратата од спалната соба или домашната канцеларија , но и да одговараат на е-пошта додека седат во дневната соба или зад кујнскиот остров.

Прилагодување за враќање во канцеларија

На оние кои работат од дома може да им недостасува предвидливоста на канцеларијата и социјалната врска што можат да ја направат со колегите со шолја кафе или чај. Сепак, кога вратата на канцеларијата ќе се отвори, тие ќе откријат дека станале приврзани за некои од нивните домашни рутини.
Иако можеби ќе пропуштат користење на ергономско столче или да се собираат во пространо кафуле додека работат од дома, можеби ќе им недостигаат неколку топли, познати елементи на домот кога ќе се вратат на работа.

Време е да се размисли за тоа кои физички елементи на домот се адекватни – и како дизајнерите можат да помогнат да ги внесат на работното место кога вработените ќе се вратат во канцеларија. Еве три елементи што треба да се земат предвид:
Lounge Колаборативен простор. Никој не би препорачал седење во фотелја или тросед за време на целодневен работен ден, иако опуштеното држење на троседот дозволува добредојдено менување на темпото. Вработените кои се навикнати да користат удобно столче или фотелја дома, би можеле да посакуваат исти опции во канцеларијата. Просторот прикажан на сликата подолу содржи тросед Millbrae и Massaud Work Lounge .

 

Област – тепих. Топлото, меко чувство на подната простирка е едноставен поттикнувач на атмосферата за канцелариски простори кои зрачат малку ладно и голи после овој премин од домашна атмосфера. На сликата подолу е прикажан системот за седење на Laugintas Lounge состав и масичката Free Stand.

Маса за состаноци. За многу работници, трпезариската маса служи како јадро. Тоа е голем заеднички простор каде домаќинките можат да работат една покрај друга, секоја на свој проект. Компанијата за трпезариска маса исто така добро се однесува на примерот на работното место, каде членовите на тимот се собираат за да решат проблеми и да соработуваат. Просторот прикажан подолу ја покажува масата Portero 415.

Што ве научи работењето од дома? Запрашајте се што ви недостасува од канцеларијата додека работите од дома и обратно!

Извор: Coalesse.com