Интерфејс е фасциниран од природата веќе подолго време.Од нивното прво определување за одржливост,грижата за околината е нивен топ приоритет.Инспирацијата за производите, проектирањето и производниот процес ја добивале со набљудување на примероци во природата.Последните години насочени се кон влијанието кое приородата може да го има на корисниците во просторите во кои придонесуваат со своите производи.

Биофилскиот дизајн насочен е кон подобрување на дизајнирањето на опкружувањето (интериерот) кој ќе им овозможи на луѓето да напредуваат.
Вработените во канцеларијата укажуваат на подобрена креативност, продуктивност и благосостојба во области со природни елементи или поврзување со природата.

Terrapin Bright Green објави 14 примероци на биофилдки дизајн – Подобрување на здравјето и благосостојбата во изградена средина.Примероците може да се категоризираат во три вида: природата во просторот, природната аналогија и природата на просторот.

  1. Визуелно поврзување со природата

Поглед на елементите на природата, животниот циклус и природните процеси.

примери:

– Работни области со прозорци со поглед на природата

– Растенија, цвеќиња и зелени ѕидови во канцеларискиот простор

2. Невидливи врски со природатаЧувствува слух, вкус, мирис и вкус што предизвикуваат намерно и позитивно реагирање на природата, животниот циклус и процесите.примери:    – Звук (животни, разговор, музика, вода)    – мириси (мириси, миризливи растенија)    – Допир ( вода за ладење на просторот)

3. Не-ритични сензорни стимули       Случајни и привремени врски со природата кои може да се анализираат, но се            непредвидливи.       примери:      – Внатрешни : подвижни фасади      – Надворешноста: грмушка трева, паѓа вода и ѕвонење на инсекти

  1. Проток на воздух

Суптилни промени во температурата на воздухот, релативната влажност, протокот на воздух над површината на кожата и температурата на површината што ја имитираат животната средина во природата.

примери:

– Прозорци кои можат рачно да се отвараат и контролираат поединечно

– Работни простори со надворешни балкони

– Видлива механичка вентилација

  1. Присуство на вода

Можност за видливост, слушање или допирање на вода во просторот.

примери:

– База во фоајето на просторот

– Водени  ѕидови

– Фонтани

– Аквариум

– Слики на океанот

– Присуство на елементи од сина боја

6. Динамична и распространета светлинаОбезбедете различен интензитет на светлина и сенка кои се менуваат со текот на времето за да создадат повеќе природни услови. примери:- дневна светлина од повеќе агли (стаклени тавани, прозорци)- Пожар светло- Дистрибуција на светлината- Осветлување на ѕидови и тавани-  Лична регулација на  светлината

  1. Поврзаност со природниот систем

Свесност за природните процеси, особено сезонските временски промени со карактеристиките на здрав екосистем.

примери:

– Канцеларии со тераси или покривни градини

– Растенија кои растат и овенуваат со годишните времиња

8. Биоморфни форми и примероциСимболични референци кон контури, примероци, текстури или нумерички аранжмани кои постојат во природата. примери:- Органски форми- Природни бои- Спирала- Фрактали- Криви- И други геометриски форми

9. Поврзување на материјали со природатаМатеријали и елементи од природата кои со минимална обработка ја рефлектираат локалната екологија или геологијата за да создадат посебно чувство за простор.примери:     – Материјали кои ја одразуваат природната екологија, како што се специфични видови     дрво, глина, кожа, камења, волна и други ткаенини

  1. Комплексност и ред

Богата сензорна информација која се придржува до просторна хиерархија слична на онаа во природата.

примери:

– Повторувачки и симетрични форми

– Модел во теписи, дизајн на тепих

– Изложени структурни и механички фасадни системи,

– Хиерархија на прозорчето и прозорецот

– Распоред

  1. Транспарентност

Слободен поглед на надзор и планирање.

примери:

– Поглед (подолг од 6 м)

– Висината на преградата

– Транспарентни материјали

– Подигање на скалите

– Зголемени планови

– Отворени планови

12.  ЗасолништеЛокацијата за повлекување, од околината на мејнстрим активност каде што поединецот е заштитен зад и над главата.примери:- Модуларно засолниште (ниска заштита, како што се столици со висок грбонаслон) – Делумно засолниште (покриени неколку страни) читање агол,гарнитури за седење, итн.- Седишта покрај прозорците- Дрвја со крошни- Екстензивно засолниште (спални соби,  куќички на дрва)

13. ТајностИнформации добиени преку стимулирање на поединец преку подлабок контакт со природата. пример:- Лавиринти- Периферни патишта- Стимулирање на слухот од невидливиот извор- Скриени погледи од надзорни објекти

14. Ризик / ОпасностПрепознатлива закана со сигурна заштита.примери:     – Висина     – Гравитација     – вода     – Двоен атриум со балкон или падина    – Транспарентна ограда или подни панели    – Поминување на подот, преку или над вода

Delight Office Solution

For a better day @ work!
Пријавете се на
Delightful News
и
дознајте ги најновите канцелариски
трендови и решенија

Билтен зачленување